Kapliczki i krzyże w Żelechowie

Obejrzyjmy galerię zdjęć z Żelechowa. Małe kapliczki, krzyże, znaki naszej wiary. Wiele z nich ma swoją historię, którą można odczytać z umieszczonej inskrypcji. Inne zapisały się w pamięci mieszkańców i trzeba doszukać się informacji, dlaczego właśnie w tym miejscu zostały postawione. Na uwagę zasługuje kapliczka z figurą świętego Jana Nepomucena, niestety już nie oryginalną; tę skradziono w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia. Ciekawy jest też krzyż znajdujący się przy skrzyżowaniu Alei Wojska Polskiego z ulicą Waisenberga, posiada dwa poprzeczne ramiona i wypisaną prośbę o ochronę przed chorobami. Takie krzyże stawiano, gdy nadciągała jakaś epidemia. Piękna jest kapliczka, która wita wszystkich przyjeżdżających do Żelechowa od strony Garwolina –trójkątna i pomalowana w żywe kolory, biało – szaro – czerwona. Kamienny krzyż ufundowany przez pana Majsterka, kiedyś poza miastem – teraz niknie wśród zabudowy. Żelechów, jak każde miasto rozrasta się i wiele kapliczek i krzyży, kiedyś stojących w polu, teraz wpisuje się w krajobraz ulic. Warto podkreślić, że wszystkie są zadbane i osadzone kwiatami.

Zdjęcia kapliczek i krzyży z Żelechowa – Małgorzata Antolak.