Bogate i udane! Tak można je krótko podsumować. 6 sierpnia na dożynkach powiatowych działo się naprawdę dużo. Już o godzinie 1030 zaczęło się formowanie korowodu dożynkowego przy Szkole Podstawowej. Następnie uczestnicy przemaszerowali do kościoła parafialnego, gdzie została odprawiona msza w intencji rolników i wszystkich mieszkańców powiatu garwolińskiego. W pięknym miastkowskim kościele wspaniale prezentowały się wieńce dożynkowe, dzielono się także chlebem wypieczonym z tegorocznych zbiorów. Po mszy korowód udał się na teren przy Szkle Podstawowej, rozpoczął się ceremoniał dożynkowy.

Starostami tegorocznych dożynek byli państwo Halina i Stanisław Belkowie, rolnicy z Woli Miastkowskiej. Imponujące wieńce przygotowały wszystkie sołectwa z gminy Miastków. Każdy z szesnastu wieńców był inny, zachwycał pomysłowością i pracowitością wykonania. W konkursie ogłoszonym przez panią Wójt Jadwigę Wojda zwyciężył wieniec z miejscowości Przykory. Spleciona na kształt korony konstrukcja z kłosów kryła w środku piękny model zabytkowej plebanii z Miastkowa Kościelnego. Pozostałe wieńce wykonały sołectwa: Glinki, Brzegi, Kruszówka, Kujawy, Miastków Kościelny, Oziemkówka, Ryczyska, Stary Miastków, Wola Miastkowska, Zabruzdy, Zabruzdy Kolonia,Zasiadały, Zgórze, Zwola i Zwola Poduchowna.

Również gminy i miasta naszego powiatu prezentowały wieńce dożynkowe. Chociaż nie uczestniczyły one w konkursie to prezentowały się równie wspaniale. Swój wieniec niosła też młodzież z Zespołu Szkół Rolniczych w Miętnem, wystąpili w strojach ludowych; barwne kapelusze i zapaski przyciągały wzrok. Wieniec wykonali uczniowie pod opieką nauczycieli:Janiny Święcińskiej i Janiny Zając.

Po uroczystych powitaniach i wystąpieniach zaproszonych gości nastąpiło wręczenie medali”Zasłużony Dla Rolnictwa”. Wyróżnieni zostali następujący rolnicy: Bienias Sylwester, Frelek Krzysztof, Korycki Tadeusz, Odziemczyk Stanisław, Osiak Roman, Osiński Ryszard, Pięta Wiesław, Prusiński Andrzej, Pudło Waldemar, Skoczylas Ryszard, Sowa Franciszek, Szopa Dominik, Szubiński Marek i Włodarczyk Zbigniew. Najlepsi producenci mleka otrzymali wyróżnienia i dyplomy od OSM Garwolin i Ryki.

Nie tylko wieńce dożynkowe były nagradzane. W konkursie „Piękna zagroda wiejska”nagrody otrzymali między innymi: pani Goliszewska z gminy Maciejowice, państwo Kęder i pan Mucha z gminy Garwolin. Pani Krystyna Orowiecka z KRUS-u wręczyła nagrody dla uczestników konkursu „Bezpieczne gospodarstwo rolne”.

Wspaniałe były występy Orkiestry Dętej z Miastkowa, dzieci z Miastkowa i Zgórza, Stowarzyszenia Rencistów i Emerytów z Miastkowa Kościelnego. Ogromne brawa zebrał białoruski zespół wokalny, którego solista Wiktor Woronin potrafił rozbawić i przyciągnąć dożynkową publiczność. W pierwszej części występu grupa zaprezentowała białoruskie stroje i pieśni ludowe, później repertuar był bardzo zróżnicowany, od utworów francuskich po rosyjskie i ukraińskie.

Garwoliński Teatr Muzyczny „Od Czapy” przedstawił spektakl „Powróćmy jak za dawnych lat”. Świetna reżyseria pani Anny Żochowskiej, doskonałe wykonanie utworów przez młodych artystów, to wszystko jak zwykle zagwarantowało sukces występowi teatru.

Wokół sceny, gdzie prezentowali się twórcy, rozlokowali swoje stoiska wystawcy. Płody rolne prezentował Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Powiatowy Zespół Doradców. Koła Gospodyń Wiejskich przyciągały smakowitymi potrawami regionalnymi. Była wystawa i kiermasz sztuki ludowej, pieczone na chrzanowych liściach chleby i inne smakowitości prezentowała firma „Oskroba” z Parysowa.

Swoje punkty informacyjne miały także: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Ubezpieczenia Rolniczego i Agencja Rynku Rolnego.

Na zakończenie dożynek zagrał zespół „PapaD”. Gwiazdą zespołu był Paweł Stasiak. Jak zwykle koncert wieczorny przyciągnął młodszych i starszych widzów. Jeden z członków zespołu jest mieszkańcem naszego powiatu.

Dla wytrwałych była jeszcze zabawa taneczna, która zamknęła dożynki powiatowe 2009.