„Nie będę chwalił obcej strony

Nie będę chwalił obcych miast

Łaskarzew pochwalę kochany

Najpiękniejsze z naszych miast”

W Parku Miejskim na Rynku Dużym stoi obelisk upamiętniający rocznicę powstania miasta Łaskarzew. Podobno w tym miejscu nadane zostały prawa miejskie i w 550 rocznicę założenia Łaskarzewa ufundowano pamiątkowy kamień. Ponieważ wydarzenia związane z początkami grodu miały miejsce w sierpniu – od kilku już lat wtedy właśnie obchodzi się Dzień Miasta.

30 sierpnia 2009 roku święto rozpoczęły zawody wędkarskie i sportowe. O godzinie 1700 odprawiona została msza święta w intencji mieszkańców i miasta. W obchodach wzięli udział zaproszeni goście – Poseł na Sejm RP Stanisława Prządka i Wicestarosta Marek Chciałowski. Po części oficjalnej odbył się koncert Strażackiej Orkiestry Dętej i Koła Gospodyń „Serbianki”. Burmistrz Waldemar Larkiewicz wręczył wyróżnienia „Zasłużony Dla Miasta Łaskarzewa”. Zwycięzcy zawodów wędkarskich i sportowych otrzymali dyplomy. Obchody zakończył pokaz sztucznych ogni i zabawa taneczna.

Ciekawym elementem programu była wystawa „Łaskarzew na starej fotografii” i kącik kulinarny „Staropolskie specjały”.