Plon niesiemy plon w gospodarza dom.

Po pracowitych żniwach nadszedł czas świętowania. Pierwsze tradycyjne dożynki odbyły się w niedzielę 23 sierpnia w Parysowie. Gospodarzem uroczystości był komisarz Mirosław Łukowski.

30 sierpnia uroczystości dożynkowe odbyły się w kilku miejscowościach. Od rana świętowali rolnicy z Garwolina – wieńce, kosze z płodami rolnymi i bukiety kwiatów zdobiły ołtarz w kościele pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego na mszy o godzinie 1000. Oprócz rolników owoce swojej pracy przynieśli do kościoła także działkowcy, właściciele pięknych ogrodów pracowniczych. Wieńce dożynkowe przygotowały miejscowości: Sulbiny, Natalia, Leszczyny, Niecieplin, Puznów i Zawady. Po mszy korowód dożynkowy przeszedł w asyście orkiestry strażackiej na Zarzecze, gdzie odbyły się dalsze uroczystości.

Dożynki w Borowiu miały miejsce również w ostatnią niedzielę. Rozpoczęły się o godzinie 1200 mszą w kościele pod wezwaniem Świętej Trójcy. Następnie korowód przeszedł do lokalu dyskoteki, gdzie odbyło się wręczenie chleba i występy artystyczne.

W gminie Maciejowice dożynki odbyły się tym razem w Samogoszczy. Wręczone zostały medale „Zasłużony dla rolnictwa” oraz rozstrzygnięto konkursy na najładniejszy wieniec dożynkowy i najlepszą potrawę regionalną doliny środkowej Wisły. Przygrywały kapele ludowe, występowały zespoły :KRAKOWIACZEK” z Samogoszczy i „OBERECZEK” z Antoniówki Świerżowskiej.