Kto obchodzi to święto? Kiedy powstało? Czy tylko chłopi z powiatu garwolińskiego pamiętają o powstaniu i historii tego święta? Dlaczego właśnie 15 sierpnia stał się dniem obchodów?

Takie pytania przewijają się w komentarzach na portalach internetowych. Świadczą o braku znajomości własnej historii. W roku 1920 nikt nie miał wątpliwości, że to właśnie chłopi mogą przynieść ratunek Polsce. Na plakatach Kamila Mackiewicza z okresu wojny polsko-radzieckiej czytamy hasło: „Nam twierdzą będzie każdy próg”, widzimy mieszkańców wsi w walce o niepodległość. Chłopski polityk i mąż stanu Wincenty Witos na progu powstania II Rzeczpospolitej głosił: „Wolna Ojczyzna i niepodległe państwo są największym i najcenniejszym skarbem każdego człowieka”. W dramatycznym momencie wojny 1920 roku o losach Polski zadecydował chłopski żołnierz, w ówczesnej armii polskiej 70 procent stanowili chłopi, poderwani do walki odezwą Wincentego Witosa, który nawoływał: „Ratunek może i powinien dać państwu lud, prawowity tego państwa gospodarz”.

Ale nie tylko żołnierze walczyli z najeźdźcą. Jak czytamy w „Kalendarium historii polskiego ruchu ludowego” włościanie naprędce sami organizowali się, napadali na bolszewickie obozy, odbierali zrabowane rzeczy i konie. Osłabiali w ten sposób wroga i wspierali regularną armię polską. Tak własnymi rękami chłopi wyzwolili miejscowości: Białegostoczek, Wasilkowo i Knyszyn. Znane bitwy chłopskich oddziałów z najeźdźcą odbyły się nad Bugiem, pod Łosicami, Morawami i Skrzeszewem.

Za ten Czyn Chłopski, ogromny wysiłek w obronie Ojczyzny, Wincenty Witos, premier Rządu Obrony Narodowej otrzymał w 1921 roku najwyższe odznaczenie państwowe – Order Orła Białego.

Święto Czynu Chłopskiego zostało uchwalone w !936 roku przez Naczelny Komitet Wykonawczy Stronnictwa Ludowego i obchodzone uroczyście do wybuchu wojny. W czasach okupacji i PRL odbywały się jedynie kameralne uroczystości lokalne połączone z kościelnymi. Ponowne ustanowienie Święta miało miejsce 16 czerwca 1990r. tuż przed zbliżającą się 70 rocznicą Bitwy Warszawskiej. Początkowo obchody centralne miały miejsce w Radzyminie, później zostały przeniesione do Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Kałkowie-Godowie.

W tym roku również centralne obchody odbyły się w niedzielę 16 sierpnia w Kałkowie-Godowie. Rozpoczęły się o godzinie 1100 Mszą Świętą, następnie w Panteonie Chłopów Polskich odsłonięto i poświęcono tablice upamiętniające zasłużonych działaczy ruchu ludowego. W wielu innych miejscowościach odbyły się lokalne uroczystości.