2009_0814sierpnia150019m.jpg W Święto Matki Boskiej Zielnej w kościele pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego w Garwolinie na mszy o godzinie 1000 spotkali się parafinie z bukietami kwiatów, ziół i kłosów zbóż, przedstawiciele władz samorządowych, żołnierze i kombatanci. Przybył także Minister Rolnictwa Marek Sawicki.

Ksiądz Proboszcz Ryszard Andruszczak w swoim kazaniu nawiązał do przypadających w tym dniu świąt, wspomniał historyczne zwycięstwo w walce z bolszewikami. Mówił też o udziale chłopów w walkach zbrojnych oraz ich trudzie i znoju w codziennej pracy na roli. Podkreślił, że w polskiej tradycji Święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny jest określane Świętem Matki Boskiej Zielnej. W tym dniu mieszkańcy wsi dziękują za udane zbiory i proszą o pomyślność i dostatek dla wszystkich. Przypomniał również, że należy pielęgnować wzór polskiej, zdrowej rodziny, która może stanowić przykład dla całej Europy.

Po mszy w asyście orkiestry strażackiej, pocztów sztandarowych, Sekcji Konnej Żołnierzy ze Stowarzyszenia Pierwszego Pułku Strzelców Konnych oraz przy udziale mieszkańców nastąpił przemarsz pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego. Z zachowaniem ceremoniału wojskowego zostały złożone wiązanki kwiatów, minutą ciszy uczczono pamięć poległego w Afganistanie kapitana Daniela Ambrozińskiego. Przemówienia wygłosili podpułkownik Mirosław Łyżwa oraz Starosta Grzegorz Woźniak. Prezes Powiatowego Zarządu PSL Ryszard Smolarek zaprosił wszystkich na dalszą część uroczystości do Garwolińskiego Ośrodka Kultury.

W Ośrodku Kultury odbyły się występy młodzieży z Zespołu Szkół nr 1 w Żelechowie. Młodzież zaprezentowała się wspaniale, sala pełna publiczności nagrodziła występy gromkimi brawami. Organizatorzy podziękowali kwiatami pani Dyrektor Reginie Gromół za przepiękną lekcję historii.

W kawiarence można było podziwiać interesującą wystawę militariów z okresów walki o niepodległość Rzeczpospolitej. Organizatorem ekspozycji było Stowarzyszenie Kawaleryjskie im. I Pułku Strzelców Konnych w Garwolinie.

Kolejnym punktem programu było rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego „Klimaty ziemi garwolińskiej”. Podsumowanie pracy jury przedstawiła Małgorzata Antolak. Nagrody wręczyli organizatorzy – Prezes Łmeat- Łuków Ryszard Smolarek i Wicestarosta Marek Chciałowski.

Na zakończenie Marek Chciałowski podziękował wszystkim, którzy wzięli udział w uroczystościach oraz sponsorom: Urzędowi Marszałkowskiemu, Bankom Spółdzielczym w Garwolinie i w Łaskarzewie, OSM Garwolin i Zakładom Mięsnym w Łukowie. Szczególne słowa podziękowania skierował do Orkiestry Strażackiej, pocztów sztandarowych, pracowników Wydziału Promocji Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego i stowarzyszeń kultywujących tradycje Pierwszego Pułku Strzelców Konnych.

Ostatnim elementem programu było spotkanie towarzyskie w ogrodach Domu Kultury.