fTytułowe hasło jest już nieaktualne. Prawie nie zauważamy, że rolnicy zaczęli żniwa. Minęły czasy, gdy w okresie letnim zaczynała się tak zwana akcja żniwna: pisały o tym wszystkie gazety, radio i telewizja w codziennych wiadomościach informowały o postępie prac i występujących kłopotach rolników, wiejskie sklepy wydłużały czas pracy. Dzisiaj już tylko księża w czasie niedzielnej mszy modlą się o dobrą pogodę, wysokie plony i pomyślność dla żniwiarzy.

Zapominamy często, że chleb rodzi się na polu a nie w supermarkecie i zniecierpliwieniem reagujemy na obecność kombajnów na drogach; jadą wolno, często tarasują przejazd.
Jakie będą tegoroczne plony? Prognozy mówią, że na poziomie ubiegłego roku. Padające na początku sezonu wegetacyjnego deszcze stworzyły dobre warunki dla wzrostu i rozwoju zbóż ale jednocześnie spowodowały rozwój chorób grzybowych. Będzie to miało wpływ na wielkość i jakość plonów.
Życzymy rolnikom sprzyjającej pogody w czasie trwającego zbioru zbóż.