fPołowa letniego wypoczynku już za nami. Dzieci i młodzież wypoczywają w bardzo różny sposób: jedni wyjeżdżają, inni, szczególnie na wsi,pomagają rodzicom lub pracują, aby zarobić na własne potrzeby i przyjemności. Często w weekendy wyjeżdżają na dyskoteki zapominając o czekających tam zagrożeniach.

Ciekawą formą wypoczynku są półkolonie, organizowane od lat w szkołach podstawowych, między innymi w Rudzie Talubskiej i Woli Rębkowskiej. Dzieci wspólnie spędzają kilka wakacyjnych dni, są ogniska, wyjazdy na basen, gry i konkursy, zajęcia profilaktyczne propagujące zdrowy tryb życia, wspólne przygotowanie posiłków, czasem „zafundowane” lody. Warto popierać i propagować tę formę wypoczynku, nie kosztuje wiele rodziców a pozwala wzbogacić ofertę wakacyjną dla dzieci z małych miejscowości.

Być może wiele wakacyjnych wrażeń zostało już utrwalonych w postaci fotografii! Zachęcamy do udziału w konkursie, zostało jeszcze kilka dni, aby przesłać swoje prace. Mamy pierwsze ciekawe zdjęcia. Nagrody czekają!