fotoTradycyjnie od kilkunastu lat pod koniec lipca odbywają się w Miastkowie Kościelnym organizowane przez Stowarzyszenie Hodowców Bydła Mlecznego „Krasula” igrzyska sportowe połączone z festynem rodzinnym.

Oficjalnego otwarcia festynu dokonał prezes Stowarzyszenia Henryk Domański i członek zarządu Kacper Odziemczyk. Przywitali zaproszonych gości: Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia, Prezesa Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Waldemara Paziewskiego, Kierownika Skupu Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach, redaktora naczelnego „Poradnika Rolniczego” Krzysztofa Wróblewskiego, przedstawiciela regionalnego firmy „Nutrena” Tomasza Borkowskiego, Sekretarz Gminy Miastków Elżbietę Domaszczyńską i Wicestarostę Powiatu garwolińskiego Marka Chciałowskiego.

Święto rozpoczęło się meczem piłki nożnej pomiędzy drużynami OSM Garwolin i Ryki. Dużym zaskoczeniem była dla wszystkich występująca w garwolińskiej jedenastce wśród mężczyzn – kobieta.

Były inne tradycyjne dyscypliny – przeciąganie liny, gry i zabawy dla dzieci. Wspólne biesiadowanie trwało do późnych godzin popołudniowych.