fotoPrzystanek PAT to  już historia , ale historia żywa bo dalej  toczy się w ludziach wspomnieniach , przeżyciach gości i gospodarzy . Mimo że  pierwszą młodość mam już chyba za sobą to zazdrość mnie brała za młodości czarem .Dziękuję Młodzieży , o której M y Dorośli różnie  nie zawsze pozytywnie myślimy za to , że przyjechali  , grali ,  śpiewali uczyli się życia przez sztukę   , że poznawali emocje , drugiego człowieka . Nic  tu nie stało na przeszkodzie,  że brakowało  snu , że deszcz , że twarde karimaty. Dziękuję , że Im się chciało . Było bez internetu , telewizora  , alkoholu , narkotyków bez pokus którym trudno się oprzeć bo są w zasięgu ręki , a które uzależniając często rujnują życie .

Tu blisko był Człowiek na wyciągnięcie dłoni  , na rozmowę , na spotkanie . Dzięki PATOWI odkryłem Jarosława Chojnackiego , którego koncerty przyprawiają o dreszcze , a utwory przyklejają się do ust na cały dzień .W dworku  na spotkaniu autorskim z Tomaszem Łysiakiem otarłem się o historię Polski XIII wieku  opowiadaną przez autora w tzw . powieściach awanturniczych pt. „ Szalbierz „ i „Sinobrody „   Nasza demokracja i czasy w których żyjemy mają mnóstwo wad  , ale  historia najazdu Mongołów w XIII wieku na Europę to  prawdziwa  apokalipsa w tamtych czasów o których lepiej nie wspominać , ale warto ją znać.
PAT się skończył , ludzie wyjechali  zostały pomysły ślady i marzenia , że można inaczej  , że życie przed nami z Ludźmi  i dla Ludzi .