fotoW piątek 9 lipca odbyła się sesja naukowa w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żelechowie prowadzona przez studentów Uniwersytetu Łódzkiego. Podsumowano na niej wstępnie wyniki prowadzonych na terenie miasta badań. Studenci zdali relacje ze swojego pobytu, mówili, jakie pytania zadawali żelechowianom. Interesowały ich między innymi wzajemne relacje, ocena współmieszkańców, zmiany, które zaszły na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat.

Kolejne problemy objęte badaniami to: organizacje działające w mieście, znajomość historii Żelechowa, atuty i wady miasteczka, migracja i wiele innych.

Wyniki badań posłużą do napisania prac magisterskich. Na spotkaniu Wiceburmistrz Andrzej Szubielski otrzymał dwie prace magisterskie będące plonem ubiegłorocznego pobytu łódzkich studentów. Tematyka tych prac to historia Żydów żelechowskich i historia Ochotniczej Straży Pożarnej w Żelechowie. Tę ostatnią pracę otrzymał również prezes OSP w Żelechowie Łukasz Bogusz.

Czekamy na studentów i opiekunów z Łodzi za rok, liczymy na kontynuację badań!