recW dniu  drugiego czerwca 2009 roku w Starostwie Powiatowym w Garwolinie odbyło się kolejne w tym roku  posiedzenie Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska . Radni zapoznali się w kolejności z informacjami   na temat tegorocznej edycji  konkursu  „Piękna zagroda wiejska „ którego finał  jak , co roku odbędzie się w trakcie obchodów dożynek powiatowych . W tym roku gospodarzem święta plonów w dniu 6 września będzie Gmina Miastków Kościelny . Na , które to święto w imieniu Zarządu i Rady Powiatu  już dziś Państwa  serdecznie zapraszamy . W dalszej części kierownik Gospodarstwa Pomocniczego przy ZSR w Miętnem przedstawił aktualny stan finansowy gospodarstwa oraz  zapoznał Radnych z wynikami zbiorów w  roku 2008 i prognozą na rok bieżący . W punkcie czwartym  obrad  : Edukacja ekologiczna w powiecie  - Radni zapoznali  i się z wynikami  IV edycji konkursu Odzyskana Przyroda . Udział w konkursie wzięło łącznie  46 szkół  Ponadgimnazjalnych  , Podstawowych i Gimnazjów z terenu Powiatu Garwolińskiego .
Rywalizacja odbyła się w trzech  3 kategoriach :
  • Zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny
  • Baterie
  • Szkło
  IV edycjach konkursu wszystkie szkoły zebrały łącznie 44 tony sprzętu elektrycznego i elektronicznego  34 tony szkła , 822 kg baterii . Głównymi nagrodami  w poszczególnych kategoriach były  nagrody pieniężne , zestawy do unihokeja , książki . Głównymi Fundatorami nagród był Zarząd Powiatu Garwolińskiego, firma Eko Lider , WFOŚiGW , AVON oraz wiele innych , których nie sposób tu wymienić , a którym serdecznie jako Komisja Rolnictwa i Ochrony Środowiska dziękujemy  za  wsparcie idei i pomysłów ekologicznych oraz za troskę o środowisko naturalne. Podziękowania należą się również dyrektorom szkół , wychowawcom i nauczycielom za poszerzanie świadomości ekologicznej uczniów jako mieszkańców i gospodarzy tej Planety , której los jest także w rękach nawet tzw . pierwszaków  , bo to nam dorosłym patrzą na ręce i nas naśladują . Jest to nasza wspólna zielona lekcja . Lekcja do odrobienia