„Muzeum Ziemi Garwolińskiej powstało z połączenia dwóch kolekcji muzealnych. Pierwszą z nich są zbiory własne szkoły, które zostały zgromadzone w wyniku ofiarności uczniów i nauczycieli przez prawie 20 lat. W ten sposób zebrano około 2000 eksponatów. Druga część zbiorów jest wynikiem pasji kolekcjonera z Woli Rębkowskiej Pana Ludwika Goździa.

Po jego śmierci w roku 2007, wójt gminy Garwolin znaczną jej część wykupił od rodziny zmarłego i przekazał do Zespołu Szkół Rolniczych w Miętnem.

Muzeum jest lokalizowane w pomieszczeniach wyremontowanych z udziałem środków Starostwa Powiatowego w Garwolinie, znajdujących się w piwnicach Hotelu Centrum Konferencyjno Sportowego. Dużą pomoc w organizacji i przygotowaniu ekspozycji okazali uczniowie pod opieką swoich wychowawców.

Obecnie do zwiedzania otwarte są dwa pomieszczenia o ogólnej powierzchni 120 m2.

W pierwszej izbie zgromadzone są zbiory własne szkoły. Przedstawiają eksponaty związane z gospodarstwem domowym, bogaty zbiór tkanin oraz zbiorów ludowych, papieroplastykę (wycinanki przygotowane przez uczennice Koła Wycinkarskiego w gimnazjum w Kołbieli), narzędzia do obróbki wełny, lnu, warsztat tkacki, rzemiosło regionalne.

Wśród prezentowanych zbiorów znajdują się ciekawe zbiory numizmatyczne i falerystyczne, dokumenty rodzinne (zdjęcia, legitymacje), stara prasa i dokumenty prawne.

W drugim pomieszczeniu pokazana jest część kolekcji Pana Ludwika Goździa. Oglądać tu można eksponaty związane z rolnictwem, m. in. unikalne brony drewniane, spulchniacze, unikalną na naszym terenie sochę (stare narzędzie do orania), radła, kolekcję tasaków, wędzideł oraz wiele innych zabytków kultury materialnej.”- takie informacje można uzyskać z folderu wydanego przez ZSR w Miętnem.

Muzeum czynne jest w środę, czwartek i piątek od godziny 10-tej do 16-tej. Opiekunem muzeum jest pan Witold Lempka, z zawodu historyk i konserwator zabytków. Informację na temat zwiedzania zgromadzonych zbiorów można uzyskać pod numerami telefonów: sekretariat szkoły 25 6823088 lub recepcja hotelu 25 6823081. Istnieje możliwość zorganizowania lekcji muzealnej p wcześniejszym uzgodnieniu z opiekunem placówki. Wstęp do muzeum – na razie bezpłatny. Od mają planowane są wystawy czasowe, zwiększy się także ilość sal do zwiedzania.

Serdecznie zapraszamy! Nowe muzeum w powiecie garwolińskim już działa!