Przez powiat garwoliński z północy na południe przebiega linia kolejowa. Większość mieszkańców naszego terenu pamięta ją od dzieciństwa. Może wydawać się, że jest od niepamiętnych czasów. Tak jednak nie jest. Została pobudowana w latach 1874 – 1877. w ciągu zaledwie 3 lat powstała linia kolejowa od granicy zaboru pruskiego aż do Kowla na Ukrainie. Długość jej wynosiła ok. 450 wiorst.

Nie tylko te, również wiele innych bardzo ciekawych informacji można było się dowiedzieć na prelekcji zorganizowanej przez Zarząd Ludowego Towarzystwa Kulturalno – Naukowego w kawiarence Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie. Pan Włodzimierz Kostecki w bardzo ciekawy sposób przedstawił zarówno przygotowania do budowy, samą realizację inwestycji jak również losy tej Nadwiślańskiej Kolei w późniejszych latach. Bardzo ożywiona dyskusja spowodowała, że spotkanie trwało ok 2 godz. W spotkaniu uczestniczył Burmistrz Garwolina Tadeusz Mikulski i Wicestarosta Marek Chciałowski.