W większości gmin naszego powiatu uroczyście obchodzono Święto Niepodległości. W Miastkowie Kościelnym obchody rozpoczęły się mszą świętą. Homilia wygłoszona przez księdza proboszcza nawiązywała do znaczenia zachowania tradycji, znajomości własnej historii. Przypomniane zostały słowa Piotra Skargi, który mówił,że ten kto nie zna swojej historii jest jak dziecko, co nie pamięta swych rodziców.

Dalsze uroczystości ze względu na pogodę odbyły się po mszy w kościele. W swoim wystąpieniu Pani Wójt Jadwiga Wojda nawiązała do znaczenia słowa patriotyzm w lokalnym środowisku. Wicestarosta Marek Chciałowski mówił o potrzebie zachowania polskości w zjednoczonej Europie oraz przypomniał słowa Wincentego Witosa „Ile ziemi, tyle Ojczyzny”.

Tadeusz Celej, Wiceprezes Zarządu Powiatowego BCH. Przedstawił znaczenie udziału społeczeństwa wiejskiego w odzyskaniu niepodległości. Przypomniał udział Batalionów Chłopskich w potyczkach II Wojny Światowej przedstawiając konkretne przykłady działań żołnierzy tej formacji na terenie ziemi miastkowskiej. Podziękował Pani Wójt za odnowienie pomnika ku czci poległych i pomordowanych za wolność.

Następnie przedstawiona została krótka część artystyczna w wykonaniu młodzieży szkolnej i złożono kwiaty pod pomnikiem.

Nieco inny przebieg miały obchody w Parysowie. Po mszy odbyło się złożenie kwiatów pod pomnikiem AK. Następnie w Bibliotece Publicznej odbyły się występy młodzieży z Koła Teatralnego i okolicznościowe przemówienia. Do Parysowa na uroczystości przybyła pani redaktor Dorota Olech z „Zielonego Sztandaru”. Na uwagę zasługuje fakt, że po oficjalnych wystąpieniach zrodziła się spontaniczna debata na temat patriotyzmu, wychowania młodego pokolenia, przekazywania historii i zachowania tożsamości narodowej. Takie postawy świadczą o trosce naszego społeczeństwa o Ojczyznę.