Po 123 latach niewoli Polska odzyskiwała niepodległość. W pochmurny, mroźny dzień z Magdeburga przyjechał Marszałek Józef Piłsudski. Każdy Polak, z czego mógł, robił biało-czerwoną flagę.

Dziś żyjemy w wolnej, niepodległej Polsce będącej w zjednoczonej Europie. Granice nie stanowią przeszkody w poruszaniu się. Internet stał się jednym z narzędzi nieograniczonej komunikacji. Dziś nie musimy walczyć z bronią w ręku o naszą ukochaną ojczyznę. To jednak nie zwalnia nas z patriotycznego obowiązku. Wyrażajmy swoją tożsamość narodową poprzez wieszanie flag, udział w mszy świętej odprawianej w intencji Ojczyzny oraz licznych akademiach i spotkaniach.

Program uroczystości w powiecie garwolińskim:

Garwolin – 1000 Msza Święta za Ojczyznę w kościele pw. Przemienienia Pańskiego, przemarsz pod pomnik Józefa Piłsudskiego, piknik rodzinny, podsumowanie konkursu historycznego oraz wystawa Ludowego Towarzystwa Kulturalno – Naukowego i koncert muzyczny w sali widowiskowej CSiK.

Miastków Kościelny – 900 Msza Święta i montaż słowno – muzyczny w kościele parafialnym.

Sobolew – 1000 Msza Święta za Ojczyznę w kościele parafialnym, złożenie kwiatów pod pomnikiem Ofiar II Wojny Światowej oraz akademia okolicznościowa w sali widowiskowej Urzędu Gminy.

Parysów – 1000 Msza Święta w kościele pw. Wniebowzięcia NMP w intencji Ojczyzny, złożenie kwiatów pod obeliskiem AK, akademia w Gminnej Bibliotece Publicznej.

Żelechów – 1000 Msza Święta w kościele parafialnym, przemarsz pod Pomnik Poległych i Pomordowanych, część artystyczna w sali widowiskowej Miejsko – Gminnego Ośrodka Kultury w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół w Żelechowie.