Po raz drugi w Powiecie Garwolińskim zabrzmiały wspaniałe muzyka chóralna. Można śmiało powiedzieć, że Międzynarodowe Dni Muzyki Chóralnej będą jednym z wydarzeń kojarzonych z naszym terenem. Pomysłodawcom należą się uznanie i gratulacje.

W piątek w Kościele Przemienienia Pańskiego w Garwolinie nastąpiło uroczyste otwarcie Dni oraz koncerty chórów dziecięcych i młodzieżowych z naszego terenu. Zaprezentowali się:

• Chór publicznego Gimnazjum im. Jana Pawła II w Górznie, dyr. Agnieszka Latuszek:

• Chór „Kaprys” Zespołu Szkół w Starym Pilczynie, dyr. Hanna Dębek;

• Chór Szkolny „Orchidea” z Zespołu Oświatowego w Borowiu, dyr. Bożena Lipińska, Agnieszka Dzadz;

• Chór z Zespołu Szkół w Trojanowie, dyr. Anna Kosiec;

• Chór Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie, dyr. Maria Mikulska;

• Schola „Niebieskie Owieczki” z Ryk, dyr. Tomasz Antolak.

W sobotę w Centrum Sportu i Kultury odbył się koncert muzyki ludowej w wykonaniu chóru „Kraj Rodzinny” z Baranowicz oraz „Rapsodia Moldowa” z Kiszyniowa. Muzycy z Białorusi rozpoczęli swoją działalność 21.11.1989r. przy Klubie Polskim. Obecnie zespół liczy ok. 30 wokalistów. Wszyscy muzycy mają pochodzenie polskie, dlatego wszystkie śpiewane utwory były w języku ojczystym. Utwory takie jak „Kocham Cię Polsko” na długo zapadną w pamięci słuchających. Zespół pod kierunkiem Tatiany Pańko w ubiegłym roku zdobył prestiżową nagrodę na Festiwalu Kolęd i Pastorałek organizowanym przez Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” .

Natalia Barabanschicova kieruje chórem składającym się w większości ludzi młodych. Ich repertuar przedstawiony publiczności był bardzo bogaty – od muzyki w naszym ojczystym języku po muzykę sakralną, dzieła klasyczne i utwory jazzowe. Sama dyrygentka pisze wspaniałe wiersze. Oto fragment jednego:

„Moja miłość słowiańskie ma oczy,

Moja miłość – podniebne obłoki,

Moja miłość – deszczowa piosenka,

Moja miłość – serdeczna udręka.”

W niedzielę,w godzinach przedpołudniowych odbyły się koncerty w okolicznych kościołach: Miętnem, Górznie, Pilawie, Marianowie oraz obu kościołach w Garwolinie. O godz. 16.00 odbyła się uroczysta gala, której punktem kulminacyjnym było wspólne wykonanie przez chóry „Alleluja z oratorium Mesjasz” – Jerzego Fryderyka Haendla przy akompaniamencie Michała Dąbrowskiego, dyrygował Kazimierz Bukat. Na zakończenie było moc podziękowań. Serdeczne słowa popłynęły do Starosty Grzegorza Woźniaka za przyznane wsparcie finansowe oraz Stefana Gory za pomoc przy organizacji środków pieniężnych.