Narodowy Program Przebudowy Dróg Lokalnych zwany potocznie „Schetynówkami” po raz drugi będzie realizowany na drogach powiatu Garwolińskiego. Z naszego terenu zostało złożonych dziewięć wniosków, dwa złożone przez powiat oraz siedem przez gminy. W województwie mazowieckim zostało złożonych 295 aplikacji. Kwota, którą przeznaczono na dofinansowanie projektów, wynosiła 92, 235 mln zł. Wszystkie złożone wnioski były oceniane przez pięcioosobową komisję w następujących kryteriach:

• wpływ na poprawę bezpieczeństwa ruchu;

• spójność drogi z siecią dróg wyższego rzędu,

• partnerstwo czyli realizacja drogi ze współpracy z inną jednostką samorządu terytorialnego.

W bieżącym roku została podniesiona punktacja za bezpieczeństwo na modernizowanej drodze a obniżona za partnerstwo. Łącznie można było dostać 150 punktów. Samorządy gminne mogły składać po jednym a powiatowe po dwa wnioski. Powiat garwoliński dostał dofinansowanie w wysokości 800 000 zł na zadanie pod nazwą „Przebudowa skrzyżowania (typu rondo) dróg powiatowych Nr 1328 W Garwolin - Reducin – Górzno – Samorządki – Żelechów i Nr 1329W Górzno do drogi w m. Górzno” a Gmina Wiga otrzymała na zdanie „Przebudowa drogi gminnej łączącej miejscowości dwóch gmin Cyganówka (gm. Wilga) i Uśniaki (gm. Garwolin)” kwotę 134 800zł. Pomimo dobrze wypełnionych wniosków pozostałe gminy z naszego trenu nie dostały dofinansowania.

Z punktu widzenia samorządu bardzo dobrze, że taki program został ogłoszony. Błędem jest wprowadzenie zmian. Obniżenie puntów za partnerstwo jest dużą wadą programu. Był to jeden z bardziej mierzalnych kryteriów, powodujący zacieśnienie współpracy pomiędzy różnymi samorządami.

Szczegółowe dane dotyczące listy rankingowej przyznanych dotacji w województwie mazowieckim znajdują się na stronie: www.mazowieckie.pl/news/aktualnosci/1185/st:1/id:1185.html .