Pierwszy z 4 realizowanych w powiecie Garwolińskim w programie „Moje boisko Orlik 2012” został oddany do użytku. Już od godz. 9.30 na placu przed Szkołą Podstawową w Gocławiu gromadzili się mieszkańcy i zaproszeni goście. Na zaproszenie burmistrza Miasta i Gminy Pilawa Pani Albiny Łubian przybyli posłowie: Stanisława Prządka i Czesław Mroczek, Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Waldemar Roszkiewicz, Starosta Grzegorz Woźniak, Wicestarosta Marek Chciałowski. Licznie przybyli włodarze miast i gmin z powiatu. Nie zabrakło mediów z naszego terenu. Katolickie Radio Podlasie reprezentował Dyrektor Radia ks. Sławomir Kapitan.

Byli obecni radni z gminy Pilawa a wśród nich radny z Gocławia Paweł Żołądek. Radnych powiatowych reprezentował Dariusz Owczarczyk.. Po przemówieniach Pani Albiny Łubian oraz zaproszonych gości nastąpiło przecięcie wstęgi oraz poświęcenie boiska przez ks. proboszcza parafii Gocław. Pierwsze strzały na bramkę wykonali: Albina Łubian, Stanisława Prządka, Czesław Mroczek, Grzegorz i Marcin Woźniakowie, ks. Kapitan oraz dyrektor szkoły. Bramkarz, uczeń miejscowej szkoły bronił doskonale. Przepuścił tylko jednego gola w wykonaniu Marcina Woźniaka. Po części oficjalnej odbyła się prezentacja artystyczna w wykonaniu dzieci i młodzieży ze szkoły Gimnazjalnej z Trąbek. Tańce i występy Czirliderek spodobały się wszystkim. Zaproszeni goście chwali pomysł budowania boisk sportowych tego typu, jednakże dla społeczności wiejskiej kwoty wydawane na Orliki są zbyt duże.

W kolejce do otwarcia boisk czeka Garwolin, Trojanów oraz Gończyce. Gratulujemy wszystkim samorządom uczestniczącym w projekcie.