„Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy:

cieszyć się bez powodu,

być ciągle czymś zajętym,

i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie” Paulo Coelho

Motto to było przewodnią myślą zaproszenia na Powiatowy Dzień Edukacji, który w tym roku odbył się w Zespole Szkół nr 1 w Żelechowie. Już w progu szkoły witała gości młodzież szkolna, przekazując pełną informację o pierwszym w tej szkole Powiatowym Dniu Edukacji. Widać było ogromne przeżycie dla całej społeczności, sala przepięknie udekorowana a na korytarzach nowe gazetki i wystawy.

Całą uroczystość prowadził nauczyciel tej szkoły Piotr Władziński. Po wprowadzeniu sztandaru szkoły i odśpiewaniu hymnu, głos zabrała dyrektor Pani Regina Gromoł, która powitała przybyłych gości i przedstawiła historię szkoły i jej osiągnięcia. Za wsparcie i życzliwość dla jej placówki przekazała podziękowania:

Markowi Niedźwiedziowi, Grzegorzowi Woźniakowi, Markowi Chciałowskiemu, Waldemarowi Chmielakowi, Mirosławowi Pyrze, Janowi Tywankowi, Andrzejowi Bernackiemu, Iwonie Kurowskiej, Dariuszowi Tarczyńskiemu, Grzegorzowi Rosłańcowi oraz wykonawcy prac modernizacyjnych Stefanowi Kozłowskiemu. Następnie głos zabierali: Grzegorz Woźniak – Starosta Garwoliński, Beata Władzińska – Przewodnicząca Rady Rodziców, Aneta Chudzik – przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego. Pani Iwona Kurowska Dyrektor Wydziału Edukacji odczytała nazwiska osób uhonorowanych nagrodą Starosty Powiatu Garwolińskiego. Nagrody otrzymali:

dyrektorzy - Regina Gromoł, Andrzej Kujda, Grzegorz Szymczak oraz Leszek Urawski;

nauczyciele –(ZSP nr 1 Garwolin) Edward Czypionka, Andrzej Ostolski, Marek Piotrowski, Agnieszka Sadowska – Janiec, Agnieszka Stanaszek, Agnieszka Szyszkowska, (ZSP nr 2 Garwolin) Marzenna Żak, Izabela Odziemczyk – Dadas, (ZS im. MJP Garwolin) Jadwiga Walenda, Irena Płodziszewska, Jadwiga Wiechetek, (ZSR Miętne) Janina Zając, Tadeusz Jędruszko, Janusz Kowalski, Jerzy Rusak, (ZSP Sobolew) Małgorzata Pałysa, (ZS nr 1 Żelechów) Grzegorz Kliczek, (ZSP Żelechów) Iwona Jończyk, Małgorzata Zagórska, (ZSS nr 1 Garwolin) Marek Kondej, (SOSW i GS Trzcianka) Bogumiła Szaniawska, (PPP Garwolin) Anna Kuźbida, (SOSW i SPS Przyłęk) Waldemar Kuszmierek, (ZSS i PO Izdebno) Stanisław Buczek.

Pani Dyrektor Regina Gromoł za pracę dydaktyczno-wychowawczą oraz społeczną na rzecz Szkoły nagrodziła Annę Kapczyńską, Urszulę Kobielus, Sylwię Tratkiewicz, Piotra Władzńskiego oraz za sumienne wykonywanie obowiązków służbowych oraz osobiste zaangażowanie w pracy na rzecz szkoły Lucynę Pieńkos i Barbarę Szostak.

Po części oficjalnej odbył się program artystyczny pod kierunkiem Anny Kapczyńskiej w wykonaniu młodzieży szkolnej. Dobór piosenek i wierszy oraz wykonanie zachwyciło wszystkich a parafraza fraszki Jana Kochanowskiego wywołała uśmiech na twarzach słuchających. Za pracę i wspaniałe przygotowanie Powiatowego Dnia Edukacji Wicestarosta przekazał kwiaty na ręce Pani Dyrektor. Życzył, aby w dalszym ciągu szkoła promieniowała swoją działalnością na inne placówki oświatowe Powiatu Garwolińskiego.