Harcerka

Kiedy umierała w szpitalu

powiedziała koleżankom że się wstydzi

więc się bardzo wstydzi ale prosi

ona nigdy nie była na zabawie

żeby ją ubrały po śmierci w tę sukienkę

z koronką.

Gdy umarła ubrały ją w sukienkę

i stanęły we cztery na baczność

przy jej łóżku i stały godzinę.

Anna Świrszczyńska

Związek Harcerstwa Polskiego to jedna z nielicznych organizacji, która skupia wokół siebie dużą grupę dzieci i młodzieży. Poprzez pracę wychowawczą, stałą troskę o dobro najmłodszych, krzewienie patriotyzmu oraz stały kontakt z dziećmi, harcerstwo powoduje właściwe spożytkowanie czasu młodości.

W ostatnią niedzielę, 18.10.2009r. odbyła się uroczystość upamiętniająca przejście w październiku 1939 roku Garwolińskiego Hufca ZHP do konspiracji jako Rój „Orłów”- „Garb” Szarych Szeregów. Organizował to przejście podharcmistrz Marian Jaworski, ps. „Jarosiński” we współpracy z działaczami ZHP z powiatu garwolińskiego. 241 harcerzy „Orłowa” w wojennych warunkach służyło „Bogu i Ojczyźnie”.

Uroczystość rozpoczęła się zbiórką gromad i drużyn przy Szkole nr 1, następnie odbył się apel przy budynku WKU i koncert w sali Ośrodka Kultury. Występował legionowski zespół „Szachraj”z programem „Oni mieli naście lat...”. Były harcerskie piosenki i powstańcze wiersze. W spotkaniu uczestniczyło ponad stu harcerzy.

Po koncercie została odprawiona msza święta w intencji Szarych szeregów i Hufca.

Ogromne słowa podziękowania za wieloletnią pracę na rzecz harcerstwa i organizację wielu wspaniałych uroczystości należą się harcmistrzowi Zbigniewowi Winiarkowi.