Z okazji IX-go Dnia Papieskiego w Sobolewie odbył się 18 października w Kościele Parafialnym koncert organowy w wykonaniu Agnieszki Rybak.

W programie była ulubiona muzyka Jana Pawła II. Tytułowe polonezy Ogińskiego, Chopina i Kilara stanowiły ramy koncertu. Największe emocje wzbudziła jednak „Papieska Suita Góralska”, będąca wiązanką melodii wykonywanych dla Ojca Świętego w czasie pielgrzymek do Ojczyzny, wyrażająca ogromną tęsknotę i przywiązanie do gór.

W czasie koncertu reżyser Janusz Piotrowski przybliżał słuchaczom genezę powstania utworów muzycznych, przeczytał też swój wiersz „Trzy Polonezy”, który był inspiracją do powstania koncertu.

Ksiądz Proboszcz po koncercie podkreślił ze wzruszeniem, że Ojciec Święty na pewno był na nim obecny a następnie wszyscy zgromadzeni wierni pomodlili się o rychłą beatyfikację Jana Pawła II i pod przewodnictwem artystki Agnieszki Rybak odśpiewali „Barkę”, ulubioną pieśń wielkiego Polaka Papieża.

To już kolejny koncert Agnieszki Rybak w naszym powiecie, wcześniej grała w Parysowie, Żelechowie i Górznie. Chętnie występuje na ziemi garwolińskiej, ponieważ pochodzi właśnie stąd, z Choin koło Parysowa. Artystka występowała w kraju i za granicą. Obecnie wykłada muzykę organową w Instytucie Szkolenia Organistów w Warszawie. Z niecierpliwością czekamy na następne wydarzenie muzyczne w powiecie garwolińskim.