Gaudeamus igitur

post iucundam iuventutem

post molestam senectutem

nos habebit humus!

Tradycyjna pieśń inaugurująca naukę w szkołach wyższych zabrzmiała również w sobotę 16 października na wydziale zamiejscowym Społecznej Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 Garwolinie. Oprawę muzyczną zapewnił kwartet smyczkowy a wykład inauguracyjny wygłosił Prorektor, profesor doktor habilitowany Jerzy Różański. W swoim wystąpieniu mówił o problemie globalizacji, wobec którego małe państwa mają niewielkie szanse oraz o granicy opłacalności inwestowania w małych przedsiębiorstwach.

Nowi studenci, ubrani w specjalne stroje, otrzymali indeksy a absolwenci – tytuły licencjackie.

Obecność wyższej uczelni w naszym mieście to szansa dla tych, którzy chcą się uczyć a nie mogą korzystać z uczelni odległych od miejsca zamieszkania. To jednocześnie nobilitacja dla Garwolina.

Obecna na uroczystości Poseł Stanisława Prządka przypomniała, że XXI wiek jest wiekiem nauki a Wicestarosta Marek Chciałowski podkreślił znaczenie własnej siedziby, która świadczy o wizerunku uczelni. Życzył, aby następna inauguracja odbyła się we własnych murach.

Życzymy przyszłym studentom powodzenia w nauce a uczelni dalszego dynamicznego rozwoju