"Każda epoka ma swe własne cele

I zapomina o wczorajszych snach…

Nieście więc wiedzy pochodnię na czele

I nowy udział bierzcie w wieków dziele"

Wisława Szymborska

Szanowny Państwo,

Drodzy Nauczyciele, Wychowawcy i Pracownicy Oświaty.

Dzień Edukacji Narodowej to święto szczególne, nie ma bowiem ważniejszej sprawy niż edukacja i wychowanie młodego pokolenia. To Państwo w mozolnym trudzie, z ogromnym poświęceniem przekazujecie dzieciom umiejętności, wiedzę oraz kształtujecie właściwe, patriotyczne postawy. Dzięki nauczycielom szkoła staje się piękna, bo jest przepełniona miłością i troską o każdego ucznia. Staje się kochana. Hojnie obdarzacie dzieci wiedzą, jesteście dumni z ich rozwoju intelektualnego, dajecie im radość i słońce, wzbogacacie sferę emocjonalną o tę niepowtarzalną skalę przeżyć, która pozwala młodym identyfikować się bez reszty ze swoją "Jedyną" wspaniałą szkołą.

Za te wysiłki, dzięki którym młodzi ludzie będą godnie wypełniać rolę rodzica, obywatela, pracownika, pragniemy dziś serdecznie Państwu podziękować. Wiemy, że jest to praca niełatwa, wymaga szczególnych predyspozycji i poświęcenia. W związku dzisiejszym świętem, życzymy społeczności nauczycielskiej satysfakcji z pracy zawodowej oraz uznania i szacunku wychowanków. Wszystkim, którzy są związani z oświatą, życzymy wytrwałości w pełnieniu swojej misji, sukcesów oraz wszelkiej pomyślności w życiu osobistym.

Zarząd Powiatowy PSL w Garwolinie