Finanse samorządu w warunkach kryzysu, przepisy nowej ustawy o finansach publicznych oraz bariery w wykorzystywaniu funduszy unijnych przez samorządy to tylko niektóre tematy, które poruszono podczas VII Samorządowego Forum Kapitału i Finansów, które odbyło się w Warszawie w dniach 6-7 października 2009 r. W spotkaniu uczestniczyło bardzo liczne grono samorządowców.

Po licznych oficjalnych wystąpieniach przedstawicieli rządu, w blokach panelowych odbywała się dyskusja. Samorządowcy najwięcej pytań oraz wątpliwości mieli do Ustawy o finansach publicznych oraz do założeń przyszłorocznego finansowania samorządów. W czasie Forum zostały zaprezentowane wyniki rankingu zadań inwestycyjnych realizowanych przez samorządy opracowanego przez prof. Uniwersytetu Warszawskiego Pawła Swianiewicza. Wziął on pod uwagę tyko inwestycje samorządowe skierowane na rozwój infrastruktury technicznej (transport, gospodarka komunalna i mieszkaniowa) jako tej najbardziej wpływającej na rozwój regionu. Wyniki zostały ogłoszone w kategoriach: gminy wiejskie, gminy miejskie, miasta powiatowe, miasta na prawach powiatu, miasta wojewódzkie, powiaty, województwa. Nasze samorządy plasowały się:

w gminach wiejskich(w nawiasach podane są inwestycje w infrastrukturę techniczną w latach 2006-2008 w zł. na osobę):

1. Miastków Kościelny (541,88),

2. Borowie (533,57),

3. Maciejowice (398,87),

4. Garwolin (397,43),

5. Trojanów (304,62),

6. Sobolew (293,71),

7. Parysów (260,49),

8. Górzno (182,62),

9.Łaskarzew ( 158,33);

w gminach miejskich:

1. Pilawa (343,37),

2. Żelechów (247,34),

3. Łaskarzew (102,41);

w miastach powiatowych:

1. Garwolin (269,86);

w powiatach:

1. Garwolin (67,87)

co stanowi 73 miejsce w skali kraju, gdyż powiaty nie realizują gospodarki komunalnej i mieszkaniowej.

Z samorządu powiatowego w forum udział wzięli Skarbnik Powiatu Józef Zając i Wicestarosta Marek Chciałowski.