Błąd

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów 02_10_2009_otwarcie_drogi oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.

W październiku 2008r. Roku ruszył Narodowy Program Budowy Dróg Lokalnych. Dla Samorządów stał się dużą nadzieją na poprawę infrastruktury drogowej. Warunkiem złożenia wniosku było budowanie partnerstwa z samorządami gminnymi. W 2008 czas na złożenie wniosku był bardzo krótki. Do właściwego jego wypełnienia trzeba było mieć dokumentację techniczną, pozwolenie na budowę, uchwały intencyjne samorządu powiatowego i gminnego. Samorząd Powiatowy po wytypowaniu zadań, na które była kompletna dokumentacja, przystąpił do rozmów z gminami o wspólnych zadaniach drogowych. Pierwszą, która bardzo szybko podjęła stosowne uchwały, była gmina Miastków Kościelny.

Już w połowie grudnia pojawiła się lista rankingowa. Ze względu na fakt, że wniosek był bardzo dobrze przygotowany przez pracowników Powiatowego Zarządu Dróg, byliśmy prawie pewni otrzymania dofinansowania.

Dziś to już historia. Wspólna inwestycja, polegająca na przebudowie 1,5 km odcinka drogi razem z chodnikami, została oddana do użytku. Otwarcia dokonali w dniu 2 października Wicewojewoda Mazowiecki Dariusz Piątek, Starosta Grzegorz Woźniak i Wójt Jadwiga Wojda.

Już nikt nie pamięta problemów z jej budową, niesprzyjającej aury, ton kruszywa do podbudowy (ok. 20 cm na całej długości drogi) jak również pracy maszyn rozkładających grubą powłokę asfaltu (ok. 14 cm). Zmodernizowana droga, przebiegająca przez ulicę Warszawską, nie tylko z nazwy przypomina naszą stolicę Warszawę.

Kwota inwestycji – 2 058 000 zł, w tym 1 000 000 zł Skarb Państwa, 500 000 zł Gmina Miastków Kościelny, 558 000 zł Powiat Garwoliński.

Wykonawcy – MELTOR, DROGOMEX i DROMOS .

Inwestor – Powiatowy Zarząd Dróg z Dyrektorem Markiem Jonczakiem na czele.

{gallery}02_10_2009_otwarcie_drogi{/gallery}