W każdym bochnie chleba

kropla wody,

praca rąk człowieka

i dobroć boża."

Takim wierszem Feliksa Raka organizatorzy Uroczystości Odpustowo – Dożynkowych w Miętnem zachęcali do wzięcia w nich udziału. 13 września o godzinie 1200 mszę w kościele odprawił proboszcz Parafii Podwyższenia Krzyża Jerzy Janowski. Po mszy odbył się ceremoniał dożynkowy, występowała młodzież z Zespołu Szkół Rolniczych i „Leśne Skrzaty” z Michałówki. Odbyły się konkursy karaoke, rowerowy i siłaczy. Imprezie towarzyszyła loteria fantowa, wystawa prac malarskich i wesołe miasteczko.

Również mieszkańcy gminy Gończyce żegnali lato na dożynkach w Chotyni. Msza święta została odprawiona w kościele pod wezwaniem Świętej Trójcy w Gończycach a występy taneczne, Spektakl Teatru Muzycznego „OD CZAPY” i zabawa dla wszystkich – przy szkole podstawowej w Chotyni. Mieszkańcy Gończyc i okolic jak zwykle nie zawiedli i tłumnie przybyli na uroczystości.

Miasto i Gmina Pilawa przeniosło w tym roku obchody dożynek do Lipówek. Tam właśnie w niedzielę 13 września o godzinie 1400 została odprawiona msza polowa. Występowały zespoły „Lipowianki”z Lipówek , „Stokrotka” z Puznówki i „Gocławianki” z Gocławia a także Orkiestra Dęta z Trąbek i laureaci konkursu „Pilawska Nuta”. Występom towarzyszyła degustacja potraw regionalnych i loteria fantowa. Ważnym punktem programu było rozstrzygnięcie konkursu „Moja Posesja Świadczy o Mnie”. Takie inicjatywy powodują, że Ziemia Garwolińska pięknieje. Coraz częściej widzimy zadbane podwórka, domy i ogrody a pożegnanie lata odbywa się w uroczej jesiennej scenerii.