W niedzielne jesienne popołudnie w Miejskim Parku w Pilawie odbył się niecodzienny koncert pt „Jesienna Serenada w Parku”. Wspaniała słoneczna pogoda, park powoli żegnający lato oraz licznie przybyła publiczność byli świadkami kameralnego spotkania z młodością, muzyką i poezją.

W pierwszej części święta muzyki bohaterami byli artyści ze Szkoły Podstawowej z Trąbek . Ich interpretacje „Złotego pierścionka”, „Rudego rydza” czy „Walca Ambara” wzbudziło zasłużone oklaski publiczności na twarzach której zagościł uśmiech i podziw dla małych artystów.

A kiedy zeszli ze „sceny” troszkę było żal , że to już koniec.

W drugiej części koncertu zagrał „Czajkabrass band”, zespół powstały w 2009 roku dzięki pasji i miłości do muzyki 5 mężczyzn grających dawniej w Pilawskiej Orkiestrze Dętej . Kwintet przywitał zebranych „Jesienią” z „Czterech pór roku Vivaldiego”, potem były „Kasztany” Ireny Santor i wiele innych przepięknych utworów związanych nastrojem z nadchodzącą jesienią , nostalgią za latem. Z tego miejsca gratuluję jakże pionierskiego i udanego spotkania mieszkańców Pilawy z muzyką, Pani Kindze Smak Dyrektor MGOK Pilawa i wszystkim osobom, które przyczyniły się do tego rzekłbym wydarzenia w skali naszej Gminy.