Październik jest co roku czasem sadzenia żółtych narcyzów zwanych żonkilami. Tysiące ludzi na całym świecie sadzi żonkile przed szkołami, urzędami i na skwerach. Te radosne wiosenne kwiaty, które wyrosną z posadzonych teraz szarych, niepozornych cebul, przypominają o ludziach cierpiących, oczekujących naszej pomocy i troski w trudnych chwilach cierpienia, choroby i odchodzenia do lepszego świata.

Wiosną, kiedy zakwitną żonkile, wolontariusze będą je wręczać i prosić o wsparcie. Na terenie powiatu otwockiego i garwolińskiego działa Hospicjum Domowe „EMPATIA”. Jego celem jest niesienie pomocy ludziom chorym w ich własnym domu, tam, gdzie pacjent czuje się najlepiej.

Niosą pomoc chorym na raka poprzez pielęgnację, zwalczanie bólu, łagodzenie cierpień psychicznych i wypożyczanie sprzętu medycznego. Potrzeby finansowe Hospicjum są ogromne ale ważna jest też popularyzacja ich działalności w społeczeństwie,szczególnie wśród ludzi młodych. Dla chorych liczy się także ofiarowany czas, uśmiech i ciepło. Wielu ludzi poprzez zaangażowanie w akcje charytatywne uczy się, że można bezinteresownie zrobić coś dla innych i czerpać z tego satysfakcję.

Młodzież z drugich i trzecich klas Technikum Ogrodniczego i Technikum Architektury Krajobrazu z Zespołu Szkól Rolniczych w Miętnem już po raz trzeci pod opieką pani Janiny Zając uczestniczy w akcji sadzenia żonkili. Cebule ofiarowane zostały przez producentów i sklepy ogrodnicze. Posadzone teraz na szkolnych poletkach zakwitną wiosną, aby nieść nadzieję.