W tym roku uczniowie zakończyli naukę 23 czerwca. Tego dnia nastąpiło również podpisanie umowy na wykonanie nowego ogrodzenia wokół Zespołu Szkół im. Marszałka Józefa Piłsudskiego. Jeszcze tego samego dnia wykonawca, firma „Kurek” Piotr Kurek z Maciejowic została wprowadzona na teren inwestycji. Sobota, dla jednych czas odpoczynku, często dla firm budowlanych początek wytężonej pracy. Tak było również w naszym przypadku. W placówkach oświatowych okres wakacji to najlepszy moment na wykonanie remontów czy nowych inwestycji. To tylko 2 miesiące, a pracy zawsze dużo. Dochodzą do tego również przerwy technologiczne więc trzeba się śpieszyć. Nic dziwnego, że firma już na drugi dzień rozpoczęła pracę przy budowie nowego ogrodzenia.

Według założeń koncepcyjnych ma to być ogrodzenie z kształtownika zakończone okuciami, wykonane na podmurówce. Co trzeci słupek ma być wymurowany. Jest ono zbliżone do ogrodzenia, które wcześniej było wykonane przy ZS nr1 w Żelechowie, od ulicy Szkolnej. Tempo prac duże, na efekty trzeba jednak poczekać. Myślę, że po 15 sierpnia będziemy cieszyć się odnowionym otoczeniem szkoły.