Jest czas pracy i odpoczynku. 23 czerwca po niemal 180 dniach pobytu w szkole uczniowie po raz ostatni spotkali się na akademiach i przysłowiowych lekcjach z wychowawcą. Były podziękowania, życzenia, kwiaty ale przede wszystkich nagrody dla najlepszych uczniów za oceny, udział w olimpiadach i konkursach, reprezentowanie szkoły w rozgrywkach sportowych czy stuprocentową frekwencję.

Chociaż nagrody były książkowe wiele osób z niecierpliwością i zaciekawieniem spoglądało za ich okładki. Dla najlepszych uczniów w szkole dyplomy i nagrody przekazywane są od Starosty i Przewodniczącego Rady. W tym roku świadectwa promocyjne lub ukończenia szkoły otrzymało ponad 3,5 tys. uczniów szkół prowadzonych przez Powiat.

W tym roku na zakończeniu nauki byłem w Zespole Szkół im. Marszałka Józefa Piłsudskiego, szkole, która w 2019r będzie obchodzić 100-lecie swojej działalności. Podziękowania złożyłem młodzieży, nauczycielom i pracownikom szkoły a także rodzicom. Często słyszę słowa: jakie macie piękne szkoły. To cieszy ale szkoła to przede wszystkim kadra nauczycielska, dobrze przygotowana do pracy z młodzieżą, mająca pasję nauczania, bycia przewodnikiem a nie tylko pracownikiem szkoły, to wychowawca, który swoją postawą pokazuje drogę, jak zostać dobrym człowiekiem. Szkoła to również ukształtowana tradycja, przekazywana z rocznika na rocznik oraz uczniowie, otwarci na wiedzę, kreatywni. Ostatni dzień w szkole to również okazja do zwrócenia uwagi na bezpieczeństwo w okresie wakacji. Tak niedawno dziewczynki utopiły się w Wiśle w pierwszych dniach wakacji. Niech zachłyśnięcie się wolnością i swobodą nie przesłoni rozwagi. Życzę udanego odpoczynku i wracajcie z utęsknieniem 1 września do naszych szkół, będą one odmienione przeprowadzonymi inwestycjami i remontami bieżącymi. Przedstawiam małą galerię zdjęć, poczynając od początku roku przez ważniejsze wydarzenia z życia szkoły a kończąc na zakończeniu roku szkolnego.