Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa zwane potocznie Bożym Ciałem obchodzone są w Polsce od 1320r. W naszej Ojczyźnie obchody uroczystości wiążą się z procesją z Najświętszym Sakramentem po ulicach parafii. Pan Jezus ukryty w hostii – w Najświętszym Sakramencie idzie w procesji z tłumem wiernych aby zobaczyć nasze miejscowości.

Procesja zatrzymuje się kolejno przy czterech ołtarzach, przy których czytane są fragmenty czterech Ewangelii.

Zdjęcia przedstawiają procesję Bożego Ciała z parafii Goźlin w Sanktuarium Matki Boskiej Bolesnej w Mariańskim Porzeczu. Koncelebrowaną Mszę świętą sprawował kustosz sanktuarium ks. Jan Krajewski i Prowincjał zakonu ks. Tomasz Nowaczek. Uroczysta procesja zgromadziła bardzo wielu parafian i gości. Po nabożeństwie przy czwartym, ostatnim ołtarzu kustosz sanktuarium podziękował uczestnikom i zaprosił wszystkich „na ogrody”, na wspólne spotkanie i poczęstunek.