Część pierwsza – droga 1325 W Garwolin – Ruda Talubska – Łaskarzew – Maciejowice.

Droga Garwolin – Maciejowice jest jedną z dróg o największym natężeniem ruchu na terenie naszego powiatu. Od kilku lat stan jej, szczególnie na terenie miasta i gminy Łaskarzew, ulegał stałemu pogorszeniu. Mieszkańcy ulicy Kościuszki apelowali o przedłużeniu chodnika.

Podobna sytuacja była na terenie Celinowa. Liczne monity od Pani Burmistrz i Wójta Łaskarzewa skłoniły Zarząd i Radę Powiatu do podjęcia decyzji o przygotowanie dokumentacji i zgłoszenie wniosku na remont tej drogi w ramach PROW-u. Dzięki pieniądzom unijnym, gminy Łaskarzew oraz własnym dziś już Powiat Garwoliński prowadzi inwestycję na czterokilometrowym odcinku.

Postępowanie przetargowe zostało ogłoszone jeszcze w grudniu ubiegłego roku. 1 kwietnia został przekazany firmie teren budowy. Dziś na połowie odcinka wykonana jest już nowa nawierzchnia, na pozostałym wykonywane są chodniki ( łącznie ich będzie 747 mb) oraz rowy i przepusty poprzeczne pod drogą.

Bardzo się cieszę, że udaje się nam uzyskać środki zewnętrze, dzięki którym możemy realizować postawione sobie i społeczeństwu inwestycje drogowe. Zawsze mówiłem i będę powtarzał, że dobra doga jest oknem do rozwoju. Nie da się jednak wykonać wszystko od razu, zapóźnienia z lat przeszłych trzeba rozłożyć w czasie, ale sukcesywnie je realizować.

Następny odcinek poświęcony będzie drodze Trojanów – Podebłocie.