2219 listopada 2016r przeszedł do historii jako dzień, w którym odbył się XII Kongres sprawozdawczo – wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego. Kongres w tych trudnych czasach bardzo ważny. Nic dziwnego, że oprócz delegatów przyjechała spora grupa działaczy ludowych, którzy chcieli uczestniczyć w obradach. Od wczesnych godzin sala można powiedzieć pękała w szwach, wszystkie miejsca były zajęta a spora grupa osób na stojąco słuchała wystąpień władz stronnictwa.

Często słychać głosy, przecież wszystko zostało przygotowane i wybory nie są potrzebne. Nic bardziej mylnego. PSL jest bardzo demokratyczną partią. Garwolińską organizację powiatową PSL na kongresie reprezentowali: Tomasz Borkowski, Marek Chciałowski, Tomasz Połoczański i Ryszard Smolarek. Jadąc na kongres nikt z nami nie rozmawiał na temat kandydatów na prezesa, także na sali nie było na ten temat rozmów. Zgłoszenia padały z sali, każdy mógł zgłosić swoją osobę lub kolegę, pod warunkiem zebrania głosów poparcia. Największe napięcie i oczekiwanie rezultatu było przy wyborze Prezesa i Przewodniczącego Rady. Wystąpienie kol. Władysława Kosiniaka – Kamysza po przedstawieniu jego kandydatury było rewelacyjne. Widać było dojrzałość polityczną a jednocześnie młodzieńczą chęć poprowadzenia PSL do zwycięstwa. Dobry erudyta, oczytany mówca sypiący przykłady z historii poparte wiedzą z wszystkich dziedzin życia. Nic dziwnego, że uzyskał prawie 100% poparcie. Podczas gratulacji, zapewniliśmy kol. Prezesa o naszej pracy na rzecz PSL a także zaprosiliśmy go do Powiatu Garwolińskiego.

Kol. Jarosław Kalinowski został wybrany na przewodniczącego Rady Naczelnej. Zostały wskazane najważniejsze kierunki działalności PSL na najbliższe lata. Działacze PSL na kongresie wykazali się dużą dojrzałości, wybrali władze gwarantujące sprawne działanie partii i sukcesy w nadchodzących wyborach.