Dziś dzień jakże ważny dla każdego Polaka, Święto Niepodległości. Dzień radości z odzyskanej niepodległości oraz zadumy nad naszą bogatą historią.

Dobrze, że to święto obchodzone jest w całej Polsce, często nawet w małych wioskach. Nie da się budować przyszłości bez patrzenia w przeszłość, szukania swoich korzeni, zapoznania się z historią własnej rodziny, wsi, gminy czy miasta. Wolność sama nie przyszła, wiele osób dla niej pracowało. Dziś są ukryci we wspomnieniach najbliższych, pożółkłych kartkach na strychach starych domów, archiwach parafialnych czy rodzinnych. Historia Polski zaczyna się od historii własnych rodzin. Przecież wiele naszych przodków walczyło w legionach, rozbrajało niemieckich żołnierzy. Podzielmy się dumą naszych przodków z całym światem. Na to zasługują, byli bohaterami.

Grupy członków POW już na początku listopada 1918 r. przystąpiły do rozbrajania Niemców na terenie powiatu. Największa działalność przypada na okres pomiędzy 6 – 13 listopada. Często nie było to łatwe zadania, kilka osób z Polskiej Organizacji Wojskowej zginęło. Dziś gdy żyjemy w wolnej Polsce pamiętajmy o tych, którzy walczyli o naszą Ojczyznę. Pamiętajmy, że wolność trudno się zdobywa, lecz łatwo traci. Największa siła tkwi we wspólnocie, którą można stworzyć pomimo różnic. Trzeba tylko chcieć.

Serdecznie dziękuję za wszystkie uroczystości, które odbyły się 11 listopada na terenie powiatu garwolińskiego. Zdjęcia przedstawiają wieczornicę zorganizowaną w Szkole Podstawowej w Łąkach.