"Powiat garwoliński: pod znakiem inwestycji drogowych

W przyszłorocznym budżecie powiatu garwolińskiego planuje się przeznaczyć ponad 12 mln zł na naprawę dróg powiatowych. Jest to rekordowa kwota na inwestycje w jednym dziale, które w większości realizowane będą w partnerstwie z gminami. W tym roku natomiast dokonano naprawy nawierzchni na 27 kilometrach dróg.

W ciągu 2016 roku powiat składał szereg wniosków, które będą procentować w przyszłym roku. Dzięki złożonym wnioskom z PROW, z początkiem 2017 roku realizowane będą 3 inwestycje, by zakończyć je w miesiącach letnich i rozliczyć zadania do końca roku. W ramach tego programu zmodernizowanych będzie 8 km dróg, na które powiat pozyskał ponad 2,5 mln zł. Na terenie miasta i gminy Łaskarzew za niewiele ponad 1,8 mln zł naprawiony będzie 4 km odcinek drogi. Gmina dołoży do inwestycji 200 tys. zł.  W gminie Trojanów naprawa 2,5 - kilometrowego odcinka drogi od Piotrówka do Podebłocia kosztować będzie ponad 1,75 mln zł, w tym udział gminy 300 tys. zł. Niemal kilometrowy odcinek drogi w gminie Borowie kosztować będzie 635 tys. zł.

W następnej kolejności wykonane zostanie zadanie, które jest także tegorocznym, a mianowicie w ramach tzw. „powodziówek” wykonywana jest droga na odcinku od Antoniówki Świerżowskiej do Podstolic, a w przyszłym będzie wykonany most.

Dwie drogi powiatowe w miejscowości Wola Rębkowska i Zwola Poduchowna znalazły się na wysoko punktowanych miejscach w rankingu wniosków o dofinansowanie w 2017 roku w ramach „Programu rozwoju gminnej i powiatowej infrastruktury drogowej na lata 2016 – 2019”. I w tym przypadku zadania te realizowane będą w partnerstwie z gminami Garwolin, Żelechów i Miastków Kościelny.

O pozyskanych dużych środkach na zadania drogowe, niektórych z pomocą parlamentarzystów, fachowo sporządzanych wnioskach, wsparciu samorządów i niejednokrotnie trudnych wyborach, ze starostą garwolińskim Markiem Chciałowskim rozmawia Waldemar Jaroń." Artykuł ze strony podlasie24.pl; http://podlasie24.pl/garwolin/region/powiat-garwolinski-pod-znakiem-inwestycji-drogowych--1e86e.html