W piątkowy wieczór 28 października 2016r w Powiatowym Centrum Kultury i Promocji w Miętnem odbyło się spotkanie z autorem publikacji o naszym powiecie „Powiat Garwoliński – Przewodnik subiektywny” Sławomira Kordaczuka.

Jest publikacją inną niż te, które ukazały się dotychczas. – "Często ta osoba z zewnątrz, która przyjedzie do nas, do naszego terenu, innym okiem spojrzy na nasz powiat i dostrzeże te rzeczy, których nam tu żyjącym na co dzień, nie udaje się zobaczyć". Dziękuję za świetną publikację. Sławomir Kordaczuk jest historykiem, człowiekiem, który przyjechał do powiatu garwolińskiego i został nim oczarowany.

Jak sam pisze na ostatniej stronie publikacji: "Zapraszamy do odwiedzenia powiatu garwolińskiego, ziemi dworów, młynów i kapliczek.
Warto tu poznać i zobaczyć;
- przebieg bitwy, która zakończyła istnienie I RP
- najstarszy zabytek pisany na ziemiach polskich
- związki z powiatem Marii Rodziewiczówny, Magdaleny Abakanowicz, Leona Wyczółkowskiego, Szymona Kobylińskiego i Bolesława Prusa" oraz wiele innych osób, miejsc, zabytków, przyrody, które są opisane w publikacji.

Sławomir Kordaczuk ma również przebogaty zbiór nagrań z osobami, które przybliżyły mu powiat z okresu międzywojennego. Na promocję książki przybyli wszyscy, którzy kochają kulturę, historię. Był m.in. Starosta Garwoliński Marek Chciałowski, Ryszard Smolarek, Krzysztof Kot, Zbigniew Węgrzynek. Zachęcam serdecznie, do zapoznania się z tą ciekawą książką. bo warto poświęcić trochę czasu dla poznania naszego powiatu. Jest ona do kupienia w Powiatowym Centrum Kultury i Promocji w Miętnem.