Małżeństwo, związek dwóch osób, kobiety i mężczyzny, którzy bez siebie nie mogą żyć. Czasami zdaje się, że miłość związana jest z młodością, zauroczeniem, wspaniałymi strojami czy wspólną przygodą.

Ta prawdziwa miłość cementuje się poprzez trwałość związku, poprzez rozmowę, wzajemną pomoc, po prostu bycie razem, dzielenie się nawet najmniejszą radością i wspólne pokonywanie problemów. Żelechowski jubileusz 50 – lecia par małżeńskich połączony z wręczeniem medalu za Długoletnie Pożycie Małżeński przyznanego przez Prezydenta RP Andrzeja Dudę stanowił przykład dla wielu związków małżeńskich zakładanych w ostatnich latach. Obok par z 50 letnim doświadczeniem, były te które wspólnie przeżyły 55, 60 czy 65 lat. Gdy prawie 30% zawieranych związków małżeńskich w ciągu 5 pierwszych lat rozpada się, takie pokazanie prawdziwej miłości, twardości związku nabiera ogromnego znaczenia. Dziękuję za wspaniałą uroczystość. Jubilatom życzę dużo zdrowia, miłości, szacunku i wsparcia w każdym momencie ich życia. 100 lat we wspólnym pożyciu.