Oprócz przerośniętych tuczników w chlewni i braku możliwości ich zbycia najbardziej dotkliwy jest brak informacji - skarżą się hodowcy trzody chlewnej z gmin Platerów, Sarnaki, Stara Kornica i Łosice, którzy wyjechali dziś, 3 października na drogę krajową nr 19. Tworząc kolumnę około 50 ciągników przejechali trasę Ostromęczyn - Sarnaki, a następnie Sarnaki - Łosice.

Rolnicy chcą zwrócić uwagę na swoją sytuację. Wielu z nich obawia się, że jeśli nic się nie zmieni, to nie będą mieli z czego żyć. Sytuacja producentów trzody chlewnej stała się bardzo trudna po zlokalizowaniu dwóch ognisk wirusa ASF w gminie Stara Kornica. Skutkowało to wprowadzeniem stref objętych restrykcjami. Wszystkiemu, jak mówią rolnicy, towarzyszy chaos i brak rzetelnej informacji ze strony służb weterynaryjnych.  O sytuacji opowiedzieli Radiu Podlasie protestujący” - tekst artykułu z www.Podlasie24.pl

Rolnicy z Mazowsza położonego po lewej stronie Wisły oraz cały Rejon Polski wschodniej ze względu na występujące ogniska ASF mają trudną sytuację. Ogromna niepewność, spadek cen żywca, chaos powodują, że coraz bardziej rolnictwo staje się nieopłacalne. Nic dziwnego, że jest pospolite ruszenie rolników aby pokazać swoją niemoc. Myślę, że powinno to naszym władzom dać do myślenia, że o rolników – producentów żywności – trzeba dbać. Potrzebny jest większy interwencjonizm państwowy.