Niedziela 25 września upłynęła w parafii Górki pod Garwolinem pod znakiem podwójnego święta. Był to dzień odpustu patrona Michalitów św. Michała Archanioła oraz czwarte już święto hodowców koni. Już od godzin porannych hodowcy prezentowali swoje konie – był pokaz i ocena hodowlana.

Po mszy nastąpiło wręczenie pucharów i wyróżnień dla zasłużonych hodowców. Szwadron Reprezentacyjny Wojska Polskiego utworzony z inicjatywy hodowcy, rolnika, polityka – wicepremiera Romana Jagielińskiego zaprezentował swoje umiejętności. Następnie odbył się pokaz sprawności w powożeniu zaprezentowany przez Stadninę Koni w Łącku. Punktem kulminacyjnym była prezentacja wozów, bryczek i powozów lokalnych hodowców. Przybyło 21 zaprzęgów. Kolejną atrakcją były zawody w powożeniu. Dodatkowym atutem Święta było świetne prowadzenie imprezy przez Krzysztofa Szustera, aktora i hodowcę koni. Cieszy fakt,że powiat garwoliński zajmuje czołowe miejsce na Mazowszu w hodowli koni. Mamy bardzo dużo zarejestrowanych stad a nasi hodowcy zdobywają trofea również na zawodach międzynarodowych. Jednym ze współorganizatorów święta był powiat garwoliński – fundator pucharów. Słowa podziękowania należą się organizatorowi – Piotrowi Wojciechowi Pyzie, który dwoił się i troił, aby zawody przebiegły sprawnie i bezpiecznie ku radości licznie zgromadzonych widzów (kilka tysięcy osób).