Parafia Przemienienia Pańskiego w Garwolinie, erygowana w 1418 roku. Za dwa lata będziemy obchodzić jej sześćsetlecie.

Pierwsza świątynia była drewniana, wielokrotnie palona i odbudowywana. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku Garwolin doczekał się murowanego kościoła. Architekt Józef Pius Dziekoński był autorem projektu obecnej neobarokowej świątyni, wznoszonej w latach 1890 – 1909. Druga wojna światowa przyniosła zniszczenie pięknego kościoła. Podczas bombardowań we wrześniu 1939 r. runęły wieże, spalił się dach, zniszczona budowla górowała nad morzem ruin, w jakie zamieniło się miasto. Pierwsze próby odbudowy podjął jeszcze w czasie wojny ówczesny proboszcz ksiądz Marian Juszczyk. Po zakończeniu działań wojennych odbudowę poprowadził ksiądz proboszcz Adam Dawidczyk, kościół wrócił do swojej świetności.

Czasem wspólnota garwolińska nazywana jest Matką okolicznych parafii, bo to właśnie z jej terenów wydzielone zostały parafie Matki Boskiej Częstochowskiej w Garwolinie, Podwyższenia Krzyża w Miętnem, Świętej Rodziny w Uninie i Jana Pawła II w Sulbinach. Nie zmniejszyło to znaczenia Parafii i w 2011 r. kościół Przemienienia Pańskiego otrzymał z rąk biskupa siedleckiego Zbigniewa Kiernikowskiego tytuł Kolegiaty.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że garwolińska świątynia jest przez cały dzień otwarta, w każdym momencie możemy zastać kogoś, kto wszedł na chwilę, aby się pomodlić, pomyśleć, przystanąć w biegu, westchnąć do Pana Boga w ważnej sprawie. Jest też otwarta dla przygodnych turystów, którzy mogą podziwiać bogato zdobione wnętrze, piękne ołtarze i XIX-wieczne obrazy. Warto wstąpić do garwolińskiej świątyni.