Garwolińskie szkolenia producentów mleka organizowane przez Okręgową Spółdzielnie Mleczarską przodują w kraju. Według Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego Waldemara Brosia są one najlepiej odbierane przez rolników, korzysta z nich najliczniejsza grupa producentów. Tym razem Miętne gościło ponad 400 osób. Pośród wielu cennych tematów dwa zasługują na szczególne podkreślenie – sytuacja na rynku mleka w Polsce, eksport – import, postulaty branży mleczarskiej do Ministra Rolnictwa przedstawione przez Prezesa Brosia oraz pozycja Spółdzielni Mleczarskiej w Garwolinie na tle mleczarstwa w Polsce przedstawiona przez Waldemara Paziewskiego – Prezesa OSM Garwolin.

Podczas swojego wystąpienia pogratulowałem rolnikom dobrej pozycji mleczarstwa garwolińskiego. Jest to wynik pracy rolników oraz posiadanie swojej mleczarni a także mądrej polityki i wspaniałej działalności Zarządu i Rady Nadzorczej OSM Garwolin. Dziś, gdy jest spadek eksportu oraz zmniejszona konsumpcja, pośrednicy chcą utrzymać marżę na niezmienionym poziomie a w niektórych przypadkach nawet ją zwiększać poprzez przerzucanie kosztów na tych najsłabszych, najmniej zorganizowanych czyli rolników. Tu bardzo potrzebna jest pomoc państwa. Rolnicy na nią liczą.