Narodowe czytanie, wspaniały pomysł Pana Prezydenta Bronisława Komorowskiego. Codzienna praca, obowiązki domowe, czy zaangażowanie społeczne sprawiają, że nie zawsze mamy czas, aby zajrzeć do literatury pięknej. Takie wspólne czytanie to wspaniały przykład dla młodszego pokolenia, które w nim uczestniczy, bardzo często podchodzi bardzo kreatywnie do czytanego fragmentu. Od 3 lat jako powiat mocno włączamy się w to dzieło. Zielony Dwór, obiekt z XIX wieku przenosi nas w tamtą epokę. Poszczególni bohaterowie, w strojach z epoki Wokulskiego i Łęckiej z tekstem podzielonym na role tworzą swoisty teatr. Czytanie „Lalki” dało wszystkim wiele radości, pokazało, że mimo, że jest to powieść dziwiętnastowieczna, to wiele aspektów jest ponadczasowych.

Wczytujmy się w dzieła wielkich mistrzów. Niech te nadchodzące zimowe wieczory będą okazją do rodzinnego czytania z podziałem na role. Na pewno bardziej uszczęśliwimy w ten sposób nasze dzieci  niż wspólnie oglądając telewizję czy „uciekając” całą rodziną w wirtualny świat komputerowy.