„… Że człowiek po to trwa, by jak na śniegu czystym

Wyżłobić ślad”

W rocznicę śmierci w Bibliotece Miejsko – Powiatowej odbywa się konkurs poezji naszego rodzimego poety Józefa Stachowskiego.

Występuje różna grupa uczniów w 3 kategoriach wiekowych – szkoła podstawowa, gimnazjum oraz szkoła ponadgimnazjalna. Bardzo się cieszę, że co raz częściej wracamy do korzeni, szukamy książek o powiecie garwolińskim, spisujemy wspomnienia osób starszych, gromadzimy zdjęcia. Bardzo dużą popularnością cieszą się portale społecznościowe, które ukazują historię naszego terenu. Dobrze, że biblioteka wpisuje się w ten trend. Może komuś się wydawać, z całego powiatu było t

ylko 17 uczniów, to kropla w morzu. To te małe krople burzą mury, od nich wszystko się zaczyna. Serdecznie dziękuję uczniom za zainteresowanie się poezją, wcale nie tak łatwą, Stachowskiego, nauczycielom i rodzicom za zachęcenie i wspieranie w dążeniu do osiągnięcia sukcesu. Wręczanie nagród dla tak wspaniałej grupy osób to wielka przyjemność. Jeszcze kilka słów o naszym poecie.

Józef Stachowski – nasz garwoliński poeta, którego życie nie rozpieszczało. Gdy miał 3 lata zmarła mu matka, gdy miał 8 lat – ojciec. Pomimo trudności, dzięki swojemu rodzeństwu w 1936 r. ukończył polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pierwsze wiersze ukazały się w 1935r., w 1939 wydał tomik wierszy ,,Jaworowa baśń".  W czasie wojny podjął się pracy nauczyciela na tajnych kompletach. Zginął w  grudniu 1944 r.