Już od 1997r. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie jest organizatorem spotkań szkoleniowych dla swoich członków.

Na pierwsze szkolenie przyszli najbardziej aktywni rolnicy, było ich ok. 100 osób. Z roku na rok ilość uczestników wzrastała. W tym roku na szkolenie przyszło ponad 350 rolników. Część z nich przyjechała z Raszyna, spod Mińska czy Siedlec. Cały teren wokół Szkoły Rolniczej był zastawiony samochodami. To świadczy o wysokim poziomie tych szkoleń oraz o tym, że nasi rolnicy chętnie korzystają z tego, co dobre. Największym zainteresowaniem ciszyła się prelekcja  dotycząca możliwości wsparcia naszego rolnictwa ramach Wspólnej Polityki Rolnej a w szczególności inwestycji w gospodarstwie rolnym. Już sam wykład przyciągał uwagę. Ci bardziej zainteresowani mogli dostać porady indywidualne, które cieszyły się dużym powodzeniem.

Starosta dziękował Spółdzielni za to, że jest na naszej ziemi. Na początku lat dziewięćdziesiątych w okresie transformacji niektórym się wydawało, że wszystko co kojarzy się ze starą epoką należy zlikwidować. Wtedy także z pewnymi problemami borykała się spółdzielczość. Dziś po latach należy stwierdzić, że to bardzo dobra forma bo to rolnicy są największą grupą mającą udziały w majątku firmy. Dzięki temu, że w produkcji mleka mamy spółdzielnie to nie mamy taki problemów jak w innych branżach rolniczych. Dlatego o tę formę gospodarowania powinni dbać w równym stopniu rolnicy jak i pracownicy spółdzielni. Nasza Garwolińska Spółdzielnia należy do przodujących w skali kraju. Jest wspaniałym ambasadorem naszej garwolińskiej ziemi. Życzymy jej powodzenia i utrzymania trendu bycia wzorem dla innych.