Długo oczekiwany moment, podpisanie umowy na dofinansowanie zadania ze środków unijnych „Kompleksowa termomodernizacja obiektów dydaktycznych szkół ponadgimnazjalnych dla których organem prowadzącym jest Powiat Garwoliński”.

Umowę w imieniu Zarządu Województwa Mazowieckiego podpisali wicemarszałkowie: Pani Janina Ewa Orzełowska oraz Pani Elżbieta Lanc a w imieniu Powiatu Garwolińskiego starosta Marek Chciałowski, wicestarosta Urszula Zadrożna oraz skarbnik Józef Zając. Wniosek został złożony w październiku 2010, przeszedł pozytywnie weryfikację formalną i merytoryczną i uzyskał (według nas) zbyt mało punktów. Na skutek odwołania i powtórnej oceny znalazł się na pierwszym miejscu listy rezerwowej. Dziś przyszedł moment podpisania umowy. Złożony wniosek opiewał na kwotę – 6 209 626,19zł, koszty kwalifikowany wynosił 5 227 979,46 zł, a wartość dofinansowania 3 659 585,62 zł tj. – 70% kosztów kwalifikowanych. Ze względu na potrzeby naszych szkół większość prac polegających na wymianie okien, ociepleniu ścian i dachów została wykonana. Na te prace wydaliśmy 2 774 761,16 zł. Do zrealizowania w Zespole Szkół Rolniczych pozostały prace na kwotę 2 545 441,86 , polegające na pobudowaniu nowego komina, odpylaczy, wymianie węzłów cieplnych oraz zamontowaniu solarów na obiektach sportowych i budynku hotelowym. Różnica pomiędzy wartością dofinansowania a kwotą na prace do wykonania (ok. 1,1 mln zł) jest zwrotem za wcześniej wykonane prace i będzie przeznaczona na inwestycje oświatowe. Serdecznie dziękuję Pani Ewie Orzełowskiej za pomoc, życzliwość i wsparcie w realizacji naszych pomysłów i inicjatyw.