Dziś coraz mniej mówimy o działalności Batalionów Chłopskich, formacji, która zrodziła się z potrzeby walk z okupantem hitlerowskim.

Organizacja utworzona została w sierpniu 1940 jako „Chłopska Straż”, kryptonim konspiracyjny „Chłostra”. Z biegiem czasu struktury zaczęły się rozrastać. Bataliony Chłopskie liczyły ok. 160 tys. żołnierzy i obok Armii Krajowej były najliczniejszą organizacją zbrojną. Ich działalność bardzo uwidoczniła się w czasie wysiedlania chłopów z Zamojszczyzny. Na naszym ternie Bataliony Chłopskie bardzo mocno współpracowały z Armią Krajową. Większość zrzutów było przejmowane przez Bataliony a następnie przekazywane AK. Również BCH, szczególnie z terenów Powiśla, były zaangażowane w czasie akcji „Burza”. Ostatnim komendantem BCH na obwód Garwolina był Władysław Bąbik. Dziś ma już 99 lat, chociaż słabiej chodzi bo wiek swoje robi, to pamięć ma wyśmienitą. Jest mieszkańcem gminy Sobienie Jeziory.

W podzięce za działalność tych struktur, które stanęły w obronie polskiej wsi i ludowców, mieszkańcy Mariańskiego Porzecza, Wilgi i Sobienich Jezior oraz  działacze ruchu ludowego postawili obelisk z krzyżem BCH i tablicą upamiętniającą te wydarzenia. Napis na tablicy brzmi: „Żołnierzom Batalionów Chłopskich i działaczom Ruchu Ludowego poległym, pomordowanym i represjonowanym w latach 1939 – 1956” w podpisie: „Społeczeństwo Powiśla, Przedstawiciele Ruchu Ludowego. Październik 2014. Cześć ich pamięci.”

Msze świętą w tej intencji odprawił ks. Jan Krajewski, który również dokonał poświęcenia tablicy. Krótkie ale bardzo merytoryczne słowa o działalności BCH powiedział dr Michał Kalbarczyk. Słowa popłynęły również od zaproszonych gości: Wiceminister Bożeny Żelazowskiej, Posła na Sejm RzP Krzysztofa Borkowskiego, Wicemarszałek Ewy Orzełowskiej, Kombatanta z BCH – Tadeusza Celeja oraz Starosty Marka Chciałowskiego. Były występy dzieci ze szkoły z Mariańskiego Porzecza oraz z Siedzowa, Grupy Rekonstrukcji Historycznej „Żołnierze Września 1939”. Chłodna pogoda sprawiła, że wszyscy z chęcią sięgali po żołnierską grochówkę.

Słowa podziękowania należą się Zbigniewowi Węgrzynkowi, który jako pasjonat, działacz ludowy, zaraził wszystkich potrzebą postawienia pomnika - bo gdy my odejdziemy, kamienie za nas będą mówić o naszej historii.