Parafia Gończyce przeżywała dziś wyjątkowe święto. Ksiądz biskup Kazimierz Gurda w rocznicę 250 - lecia parafii Gończyce dokonał konsekracji nowej świątyni i ołtarza.

Stara świątynia stojąca przed konsekrowanym kościołem pochodzi najprawdopodobniej z 1740 roku.  22 września 1996r. bp Henryk Tomasik poświęcił plac pod budowę nowego kościoła, zalewanie fundamentów nastąpiło wiosną 1997r. Pierwsza msza w nowo pobudowanej świątyni, będącej w stanie surowym nastąpiła 18 czerwca 2000r., a 14 lipca 2002r. bp Zbigniew Kiernikowski dokonał pobłogosławienia nowego kościoła. Dziś, po 18 lata przyszedł czas na dokonanie konsekracji. Uroczystości zgromadziły wiele osób, księży na czele z księdzem bp Kazimierzem Gurdą, samorządowców, zaproszonych gości oraz parafian. Każdy chciał uczestniczyć w tak ważnym, niecodziennym wydarzeniu jak konsekracja kościoła. Należą się słowa uznania dla wiernych z gończyckiej parafii oraz dla ks. Jana Spólnego za trud i determinację związaną z budową świątyni.