IMG 8451W naszym powiecie nie brakuje wspaniałych rolników. Tylko w ostatnią sobotę w Derladce, gm. Trojanów u Państwa Bożeny i Bogdana Lech było otwarcie nowoczesnej obory.

Wydarzenie zgromadziło wiele osób. Powiat Garwoliński reprezentował Starosta Garwoliński Marek Chciałowski i Sekretarz Powiatu Jerzy Piesio. Obiekt ładny, wolnostanowiskowy, przeznaczony do chowu 150 krów dojnych oraz 50 jałówek. Jest to przykład najnowocześniejszej obory po tej stronie Wisły. Bardzo się cieszę, że taki obiekt powstał na terenie powiatu garwolińskiego, dobrze to świadczy o pozycji naszego rolnictwa, o naszych doskonałych, twórczych, pracowitych, kreatywnych rolnikach. Powiat garwoliński od dawna przodował w dziedzinie rolnictwa. Już pod koniec XIX wieku szkółki z Podzamcza znane były w niemal w całej Europie oraz w Rosji. Mieliśmy wiele wspaniałych gospodarstw dworskich, które stawiane były za wzór dla innych. Gospodarstwo Państwa Lech wpisało się tradycję rodzinną jako wzorowe i przodujące na tym terenie. Już przed wojną dziadek gospodarzy prowadził ocenę wydajności zwierząt, hodowlę rozwijali również rodzice Pana Bogdana. Gratuję decyzji. Życzę aby wszystkie plany i  zamierzenia gospodarzy zrealizowały się.