Już tylko kilka dni, kilkadziesiąt godzin dzieli nas od początku nowego roku szkolnego. Dla każdej szkoły to ważna chwila, do której wszyscy chcą się jak najlepiej przygotować.

Sale i korytarze lśnią czystością, trawniki i krzewy są wypielęgnowane. 1 września do szkół powrócą uczniowie i nauczyciele – wypoczęci i opaleni, pełni pomysłów i zapału do pracy. Odnowione często mury szkolne witają przyjaźnie nowych, najmłodszych uczniów – tych, dla których nauka nie jest stała się jeszcze smutną koniecznością, ale piękną przygodą.

Jaki będzie ten rok szkolny? Życzę, aby zarówno nauczyciele jak i uczniowie wkładali w naukę wiele pasji. Aby ze zrozumieniem traktowali swoje chwilowe potknięcia, doceniali pracę, dzięki której szkoła nie tylko funkcjonuje, ale stale rozwija. Aby uczniowie pamiętali o swych wychowawcach, a nauczyciele nie zapominali o uczniach – tak by szkoła piękniała nie tylko zewnętrznie, ale by pozostawała w sercu każdego człowieka piękny i niezatarty ślad – wspomnienie pracy i entuzjazmu, które zostaną z nim na całe życie.